Transformarea financiară totală în 7 pași
Acum un an și jumătate am dat peste cartea lui Dave Ramsey – Transformarea financiară totală și mi-am schimbat modul de a privi banii. De fapt am abordat în sfârșit tema banilor, că nu aveam nici un fel de abordare. Ce bani intrau în casă, aceeași ieșeau. Câteodată ne lungeam mai mult decât ne țineau finanțele pentru a acoperi ieșirile cu prietenii sau ce mici plăceri mai aveam. Împrumutam cu ușurință și fără să clipim.
În timp ce citeam cartea aproape rămâneam cu gura căscată cât de mult mă regăseam printre rânduri -și nu în partea cea bună.
Cartea este structurată asemenea construirii unei case din punctul meu de vedere. Începe cu fundația care trebuie să fie solidă pentru a susține o viață financiară prosperă. Principiile ferme care leagă fundația și o face puternică este: construirea unui cont pentru urgențe și eliminarea datoriilor.
Dave Ramsey are 7 pași principali pentru a scăpa de datorii și a fi liber din punct de vedere financiar:
Înainte de a aborda pasul 1 este foarte important să stabilești un buget. Sună frustrant și vă avertizez că e frustrant la început. Nicio distracție, dar este necesar. Și nu trebuie să știi economie, pur și simplu scrii (pasul să pui mâna și efectiv să scrii-pe foaie sau într-un excel- este foarte important) toate cheltuielile lunare. Și la final suma pe care o încasezi lunar minus toate cheltuielile lunare trebuie să fie egală cu 0.
După care să ajungi la zi cu cheltuielile necesare, gen întreținere, lumină și alte restanțe, dacă este cazul.
1. Un cont în care să economisești pentru urgențe
”Dacă poți să prevezi o cheltuială, înseamnă că nu este o urgență”. Adica știu că în septembrie Bia începe școala, deci trebuie să aloc în buget o sumă pentru rechizite etc. sau că în decembrie e Crăciunul (și totuși mereu mă ia prin surprindere). Dar când se strică aerul condiționat și afară sunt aproape 40 de grade, asta este o urgență. Și faptul că ai acest fond ajută să nu-ți dai bugetul peste cap. Suma pe care o strângi pentru urgențe depinde de fiecare în parte. O estimare poți să o faci gândindu-te la anul precedent: ce cheltuială te-a luat prin surprindere.
2.Plătirea datoriilor folosind tehnica bulgăre de zăpadă
Această tehnică se adresează mai mult psihicului decât logicei matematice. Tehnica constă în notarea tuturor datoriilor, de la mic la mare, de la tata la banca cea mai dragă și plătirea lor: începând cu cea mai mică, fără a se lua în seamă dacă e persoană fizică sau bancă sau dacă are dobânda cea mai mare, iar la restul plătirea minimului necesar. Și, după ce ai achitat-o, nu, n-ai ghicit, nu ai bani în plus de cheltuială (asta credea și Andrei), ci se duc la următoarea datorie. Și tot așa.
3.Economisirea sumei care să acopere între 3 și 6 luni de cheltuieli
Nimeni nu vrea să se gândească la ce e mai rau, dar faptul că ești sigur că poți să plătești tot ce este necesar în caz de ceva, să fii asigurat că poți plăti minimum fără a reîncepe cercul vicios al cardurilor de credit sau descoperirilor de cont.
4.Investirea a 14% din venituri pentru pensionare
Chiar dacă încă nu vrem să ne gândim la acest moment al vieții e bine să ne apucăm să strângem pentru el. Și vorba gen: ”nu mai ajung eu până la pensie” sau „o să-mi dea copilul și mie un pahar cu apă” nu va acoperi perioada de pensie. E mai mult ca în filmul Așa-i la 40 de ani (This is 40) ”clipești și ai împlinit 90 de ani (” you blink and you are 90!” )
5.Economisirea pentru facultatea copiilor
Pasul acesta e cel mai puțin important din punctul meu de vedere. La noi încă sunt facultăți de stat care nu necesită plată, dacă intri la locurile gratuite. Iar dacă vrea în străinătate poate să opteze pentru bursă. L-aș privi mai mult ca o necesitate pentru orele de pregătire ce vor urma și opționalele dorite atât de părinți cât și de copii – un instrument muzical sau un sport etc. Și oricum, dacă educi copilul financiar, va reuși să se suțină singur de-a lungul facultății.
6.Plătirea împrumutului pentru achiziționarea casei mai repede decât estimat
În cazul în care ai un împrumut ipotecar sau prima casă sfatul este să-l plătești mai repede decât a fost contractul inițial. Ajungând în acest punct e posibil să poți achita minim 2 rate pe lună. Trebuie să vorbești la bancă pentru o recalcularea a dobânzilor.
7.Construiește bogăția și donează
Tare aș vrea să sar direct la pasul 7: în care tot ce trebuie să faci este să investești, să oferi și să te bucuri de viată, în adevaratul sens al cuvântului.
Până să citesc cartea nu puteam percepe că pot achiziționa ceva sau să merg undeva fără să fac datorii. Mai ales când salariile ne ajungeau pentru achitarea minimului. Am descoperit însă că salariile nu erau mai mult sau mai puțin mici, problema fiind ignoranța financiară, faptul că nu aveam idee că și aceștia trebuie administrați astfel încât să se vadă rezultatele și mai departe de ziua de mâine. Toți prietenii și cunoscuții din jurul nostru au același sistem și logică financiară. Am o singură prietenă care nu are absolut nici un credit și nu a făcut niciodată împrumut la bancă și mereu o admiram pentru asta. Dar nu mă întrebam eu cum aș putea să fac asta: deja eram cu împrumuturi și credite.
Am insistat să citească și Andrei cartea și deja imi faceam planuri cum să ajung la pasul 7. Aveam toate instrumentele și tot ce trebuia să fac era să pun în practică. Dar, cu toate că am citit-o acum un an jumate, sunt încă în stadiul de achitare datorii. Nu am pornit să pun în practică cu ”intensitatea unei gazele”, cum menționează Dave. Iar prima datorie pe care am platit-o a fost un card de credit, nu cea mai mică datorie. Dar a fost un succes răsunător și mi-a dat aripi.
Și cum le vreau pe toate și le vreau deodată am început în același timp plătirea datoriilor și economisirea pentru contul de urgențe.
Fiecare abordare este diferită de la persoană la persoană, de la familie la familie. De exemplu, eu am optat să scap de cardul de credit pentru început. Important este să pui în practică și să-ți mulezi sistemul celor 7 pași astfel încât să-ți fie și ție bine. Vor fi frustrări și dorința de a renunța și de a trăi de la salariu la salariu, cu amăgirea că așa îți trăiești viața, ca majoritatea oamenilor.
Ce pot să garantez, din experiența mea, în urma citirii acestei cărti: funcționează! Funcționează prin faptul că îți dă liniștea zilei de mâine. Chiar dacă sunt încă la pasul nr. 2, am realizat mai multe din punct de vedere financiar decât am realizat în atâția ani.
Recomand cartea cu muultă tărie și entuziasm. Aproape i-am înnebunit pe toți prietenii mei cu ea. Și eu îl privesc ca pe un manual: îl răsfoiesc mereu când îmi piere entuziasmul sau nu mai știu ce să fac.
Spor și sunt curioasă dacă v-a convins să urmaâi pașii!
Xoxo
Ramona
[sbscrbr_form].