Să bugetăm
Credeam că după ce aduci pe această lume copii tot ce se schimbă este haosul din casă, faptul că nu mai ai timp de absolut nimic și cu burtica de care nu mai scapi. Dar în cazul meu s-a dovedit să fie și altceva. Pe lângă cele trei menționate mai sus: Bia mi-a făcut chef să fac prăjituri și un început timid de organizare, iar Vic mi-a accentuat cheful de organizare și mi-a trezit instinctul financiar.
Cei doi omuleți din viața mea m-au făcut să văd altfel noțiunea de timp, de bani și de spațiul în care locuim. Mi-am dat seama că trebuie să-mi restructurez țelurile!
Din acest motiv m-am reapucat de scris pe blog: ca să mă autostimulez și contorizez, și, dacă de-a lungul călătoriei mele mai ajut si alte persoane, succesul va fi și mai mare.
De mai bine de un an țin bugetul: sunt luni în care îmi iese perfect, luni în care am impresia că de fapt nu țin un buget care mă ajută să le spun eu banilor unde să se ducă, ci țin o sită și eu doar cern banii.
Trad: banii nu-mi pot cumpăra fericirea. Dar aș prefera să plâng într-un conac.
Greșeli pe care le făceam:
- nu eram maleabilă – orice se poate întâmpla de-a lungul unei luni, trebuie să fii pregătit să faci modificări
- fiecare lună este diferită – chiar dacă principalul rămâne, totuși ” iarna nu-i ca vara”
- nu aveam un fond pentru urgențe – după ce am citit cartea lui Dave Ramsey și despre fondul pentru urgențe am avut o revelație. Cum de nu m-am gândit la așa ceva?
Formula bugetului perfect: banii încasați – banii cheltuiți = 0
Cel mai simplu este să țineți bugetul într-un excel sau pe un caiet. Trebuie să țineți evidența unde se duc banii și când și cel mai bine este să hotărăști tu înainte să fii obligat de împrejurări.
1.Notează câți bani ai lunar și când îi încasezi.
Dacă ai salariu fix este ușor. Dacă venitul este instabil și în funcție de vânzări sau alte lucrări. Notezi minimul pe care te poți baza ( de ex. Dacă venitul este între 1000 ron și 2500 ron , notezi 1000).
2. Scrie cheltuielile și datele scadente
Datele scadente sunt foarte importante. Unele firme nu penalizează întârzierile de câteva zile, dar altele au taxe destul de mari pentru asta și nu vrei să plătești în plus doar pentru că ai uitat sau nu știi când este ziua scadentă a unei facturi. După ce ai scris cheltuielile necesare vieții ( gen chirie/rata casă, lumina, telefon, internet etc.) notează și restul de cheltuieli pe care le faci lunare
3. Stabilește o sumă pentru mâncare
Pe vremea când nu țineam bugetul aveam mereu discuții legate de bani. Plăteam ce trebuia, dar când se mai ivea ceva, nu mai erau bani. Când întrebam unde erau banii, pentru că știam că pe undeva mai trebuiau să fie, răspunsul îmi era servit: ” S-au dus pe mâncare.” Eu eram uimită de răspuns, dar eu nu fac cumpărăturile pentru mâncare și nici nu gătesc. Adică a fost șocul vieții când am fost să cumpăr o sticlă de ulei și era în jur de 8 lei când eu știam că e 5. Nici n-am vrut să iau! Dar am fost asigurată că acesta e prețul de câțiva ani. Am înghițit gălușca! Acum ne gândim mai bine: facem lista de cumpărături, iar Andrei face eforturi susținute să nu se abată de la ea. Știu că este un efort mare pentru un pofticios și un bucătar așa desăvârșit și apreciez asta. Dar și el își dă seama de importanța listei. Pe lângă faptul că se duce la cumpărături cu bani aproape ficși.
4. Decideți ce tăiați sau unde micșorați suma
Cu toate că deja sunteți supărați și frustrați, punctul 4 este un pas foarte important pentru a fi liniștiți din punct de vedere financiar. Ideea este să nu aruncați vina pe cine cum a cheltuit. Deciziile pe care le luați azi sunt cele mai importante. Noi am eliminat: cumpărarea prânzului, cafelele în oraș (cu mici excepții), ieșit la restaurante, la film în oraș, facem cumpărăturile în hypermarket doar o dată la 3 săptămâni. Așa că faceți o listă pe ce ați mai cheltuit în ultimele 2 luni: mesele la prânz, cafelele cu prietenele, haine, jucării, cărți, coca cola etc. și tăiați până iese!
5. Plătește-te întâi pe tine!
Cele mai multe frustrări apar atunci când vezi că ai muncit o lună și nu-ți mai rămân bani și pentru tine. Andrei are bugetul de cheltuit pe ce vrea el de 100 ron. Și eu tot cam atât. Este puțin pentru unii, mult pentru alții. Găsiți ceva care să vă dea o satisfacție! Inclusiv plătirea datoriilor este o satisfacțíe pentru mine!
Trad: sunt la un pas de a fi bogat, banii sunt tot ce mai am nevoie.
6. Datoriile
Dacă nu aveți datorii bravo vouă! Înseamnă că puteți trece direct la economisirea cheltuielilor pentru minim 3 luni. Dacă aveți, treceți-le în tabel: conform sistemului bulgăre de zăpadă sau cele cu rata mai mare, sau a cărților de credit, cum vă este mai bine.
În principal bugetul nostru arată așa:
Am adăugat încă o coloană care mi se părea necesară la început când trebuia să nu plătim o factură la lumină sau întârziam cu întreținerea ca să achităm ceva la care plăteam penalizări mai mari. Acum, după un an, coloana nu mai este necesară! Eiiiiii! Un prim succes!
Știu ce strângere de inimă am avut când am scris necesarul pe o lună și deja depășeam salariile noastre împreună. Și totuși cheltuiam bani pe diverse plăceri. Nu neapărat costisitoare, dar care se adunau și ne făcea să nu mai plătim una dintre facturi.
S-ar putea să nu vă iasă din prima lună, dar va fi mai ușor după un timp. Primele 3 luni sunt cele mai grele! Ba nu! Primele șase luni sunt cele mai grele! La un moment dat încerci să te autodepășești și să te gândești la noi metode de a micșora cheltuielile. Știu! Nu mă credeți acum, dar va fi chiar amuzant la un moment dat.
Pe noi ne stimulează și că ne stabilim țeluri și de asemenea recompense pentru îndeplinirea lor. De exemplu: achit datoria x până în luna y și cumpăr z sau sărbătoresc cu o șampanie. Sau îmi iau o tastatură și sper să nu mai vărs cola pe ea. A! Am renunțat la cola!)
Voi la ce vreți să renunțați?
XOX
Ramona
[sbscrbr_form].