Economia și depresia - starea emoțională influențează starea financiară
Nu pot să spun că sunt o persoană deprimată cu acte în regulă. Dar alunec foarte ușor în starea de nemulțimire și de tristețe. Pe lângă asta, sunt genul de persoană care sunt întrebată de ce sunt tristă. Trăsăturile feței mele pur și simplu nu oglindesc faptul că eu râd foarte mult în sinea mea și sunt foarte entuziasmată.
”eu nu credeam că am o față tristă”
Faptul că nu suntem mulțumiți cu ce suntem și cu ce avem, duce la decizii care ne afectează pe lângă interacțiunea cu oamenii și bugetul. Dacă suntem nefericiți, suntem si neproductivi, nu lucrăm la adevăratul nostru potențial și obișnuim să amânăm ce avem de făcut.
Căutăm plăceri în diverse lucruri, care poate te ajută pe moment, dar satisfacția este trecătoare. Și în curând vei avea nevoie de mai multe lucruri sau pe orice vrei să cheltui banii pentru a fi mulțumit.
Mă tot gândeam ce aș putea să fac ca să ies din stările astea. Câteva idei economice care mă fac să ies din stări de ușoară melancolie:
- Nu dormi prea mult sau prea puțin
Când mă simt tristă tendința este să dorm până trece. Dar nu trece și tot ce face somnul în exces este să vreau să dorm și mai mult. Pe urmă intervine frustrarea că dorm și nu fac nimic din ce mi-am propus. Și uite așa intru într-un cerc vicios. Nici faptul că dormi mai puțin nu ajută! Așa că cel mai bine este să te gândești de câte ore ai într-adevăr nevoie. Câte ore dormi când îți este bine? Când te simți echilibrat și plin de energie? Acelea sunt orele pe care trebuie să le menții, oricât ai fi de tentat să dormi mai mult sau mai puțin.
2, Elimină știrile de la ora 5
Faptul că am renunțat la cablu/televizor cu ani în urmă a fost o decizie foarte bună. Pe lângă că era ca un burete pentru timpul nostru, îmi dădeam seama că oricât evitam știrile negative erau peste tot. Mi se strângea inima și senzația că, de fapt, tot ce fac nu are nici un rost. Am renunțat să mă uit la știri cu ani în urmă. Da, nu sunt informată și îmi este bine. Informațiile negative din media sunt peste tot în jurul nostru: pe un ecran la metrou, când îți arunci ochii pe un ziar în autobuz. În timp ce am scris asta mi-am dat seama că de ceva timp sunt mai puține ziare în metrou și mai multe cărți și telefoane ținute în mână. Ieeei!
3. Fii cu persoane care te fac să râzi
Pentru unii oameni e ceva natural să fie fericiți și veseli. Pentru alții este o muncă să ajungi să simți și să te comporți cum e normal pentru alții. Fă tot posibilul să fii înconjurat de oameni fericiți! Oricât de ciudat ar suna poți să ții evidența de câte ori râzi pe zi. Țintește spre un număr cât mai mare!
4. Sportul
Mda…nu e punctul meu forte, dar specialiștii spun că ajută. Mai am zile când trag de mine și pun un videoclip pe youtube cu doamne bine dispuse care se mișcă foarte foarte repede, dar rar! Dacă treceți de punctul în care vă așezați pe izopren și oftați, hurei pentru voi! Să-mi spuneți cum a fost!
5. Bea apă
Așa de simplu este: să bei apă. Primul semn al deshidratării este sentimentul de oboseală. Gândirea devine greoaie și pur și simplu nu vezi nici o soluție dacă se ivește vreo problemă. Corpul uman este 66% apă și când este lăsat fără lichidul esențial nu mai are putere să producă energia necesară.
Ajută mult o felie de lămâie: așa te simți mai motivat să bei, decât apa simplă.
6. Învață ceva nou
Efortul de a dezlega tainele misterioase al unui nou domeniu te poate scoate din starea de moleșeală/ nepăsare sau astenie.
7. Fii cu copiii/ familia/ pisica
Copiii te obligă să mimezi că râzi până te trezești că o faci din toată inima. Avem ora noastră de dans sâmbăta și duminica: fiecare alege pe rând câte o melodie și dansăm. Se poate dansa cu foarte multa voioșie și pe melodia Pupăza din tei
8. Fă ordine!
A fost o revelație pentru mine acest punct. Dar stăteam într-o seară pe scaun, stoarsă de energie și fără chef de a bifa ceva de pe lista mea cu ce aveam de făcut și încep să mă uit prin casă și am devenit și mai descurajată cînd am văzut ce dezordine era: jucării peste tot, haine nepuse în dulap,,cutia cu lucruri de dat încă în mijlocul casei, mărgeluțe amestecate cu lego și cărți pe jos. Am avut vreo câteva minute de panică față de haosul pe care nu reușesc să-l stăpânesc, dar mi-am pus un film pe fundal și m-am apucat să strâng și încet s-a făcut lumină și eu m-am simțit mult mai bine și mai productivă. Faptul că făceam ordine în cameră ducea și la ordonarea gândurilor și m-am simțit mult mai bine.
9. Fii recunoscător!
trad: ce-ar fi ca astăzi să fim pur și simplu recunoscători pentru tot
În goana după ce nu avem uităm cu ușurință ce avem și pentru ce trebuie să ne bucurăm în primul rând. Recunoștința este sentimentul care îți dă energie și speranță. Cred că este cel mai eficient tratament împotriva oricărei tristeți. Seara merg pe jos de la metrou până acasă pentru a-mi mai ordona gândurile. Și mereu trec pe lângă Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Maria Sklodowska Curie (Budimex). Și când vad câte un copil bolnav automat toate gândurile negative se șterg și sunt super recunoscătoare că suntem sănătoși și că este cel mai imortant. Un exercițiu care are un impact pozitiv este să ții Jurnalul recunoștinței: să scrii zilnic măcar 3 lucruri pentru care ești recunoscător.
10. Trăiește clipa!
De obicei pufneam când auzeam ”carpe diem!” dar dacă trecem de sentimentul că este doar un clișeu, este de fapt un sfat bun. Sunt super fană listuțelor cu lucruri de făcut și al planurilor de viitor și cu ochii în viitor pierd momente deosebite din prezent. Până la urmă fericirea este realizată din lucruri mici pe care le trăiești intens.
Câteodată funcționează, câteodată nu. Dar trebuie să luptăm cu tot ce avem pentru a nu cădea și mai adânc în starea de ”deșertăciunea deșertăciunilor” care ne stoarce de energie și de cheful de viață.
Pe voi ce vă ajută?
Cu drag,
Ramona
[sbscrbr_form].