Cheltuitor vs Econom

Discuțiile legate de bani pot fi fooarte complicate. Atunci mai bine nu le ai, nu-i așa?! Dar pe urmă dai în niște situații și mai complicate. Noi aveam rar discuțiile, dar și când le aveam rămâneam destul de frustrați și fără răspunsuri prea măgulitoare la problemele pe care le aveam.

spender

Din câte am citit se pare că din punct de vedere al banilor, oamenii se împart în două categorii: cheltuitori și economi.

webcomic-heart-vs-brain-nick-seluk-19

Cheltuitorii sunt genul de persoane care nu pot amâna un premiu. Dacă au bani în buzunar trebuie să-i cheltuie pe ceva. Nu au economii, dar asta nu îi deranjează atâta timp cât și-au satisfăcut o plăcere. Trăiesc clipa! Nu îi interesează ce vor face în viitor.

Față de economi care au bani strânși, își refuză plăcerile de moment cu gândul la ziua de mâine și la siguranța viitorului, că ”cine știe ce se ivește”. Niște chitroși.

Așa cum primii pot regreta că nu au pus bani deoparte pentru o urgență, așa pot regreta și următorii că nu și-au permis nici o experiență plăcută pentru a crea cuibul cu ouă de aur.

În cazul nostru eu sunt econoama – atâta timp cât nu-mi arăți un borcănel cu sclipici sau un bilet de avion. Andrei este cheltuitorul, mai ales dacă îl scapi într-un magazin cu mâncare. Nu suntem extremiști, din fericire, dar cu toate astea discuții erau pentru că fiecare voiam diverse lucruri și în același timp voiam și siguranța financiară. Și se pare că nu le puteam avea pe amândouă și asta era foarte frustrant pentru ambele părți.

Am încercat diverse abordări. Unele au funcționat altele nu.

heart-and-brain-web-comic-awkward-yeti-nick-seluk-76__700

  • Intâlnire financiară

Se spune că trebuie să ai minim o dată pe săptămână, jumătate de ora, în care să stai cu partenerul la o discuție despre bani. Cu bugetul în față și deschis la compromisuri. Am încercat și noi asta, dar nu am avut niciodată mintea atât de odihnită încât să stăm efectiv să vorbim liniștiți despre asta. Chiar dacă eram liniștiți în 5 minute ne nelinișteam noi.

La noi nu a funcționat nici cu împărțirea bugetului: tu plătești x, y și z și eu restul. Cineva uita să plătească ceva, pentru că nu se stătea să bifeze în Excel ce s-a plătit și ce mai este de făcut, sau se baza că plătește celălalt și banii se cheltuiau pe cine știe ce cheltuială neprevăzută.

Atunci compromisul făcut a fost ca să punem toți banii împreună și eu să mă ocup de partea financiară și tot ce implică asta. Și asta a funcționat perfect!

  • Stabilirea unui plafon de cheltuit

Ce este peste 100 de lei se discută, negociază. Dacă răspunsul este nu pentru achiziționarea vreunui unicorn foarte important și necesar, suntem cuminți și îl așteptăm pe Moș Crăciun!

  • Bani de buzunar

Să fie totuși toată lumea fericită există și o sumă de cheltuit. Lunar Andrei are bănuții lui de buzunar. E treaba lui ce face cu ei! El e mulțumit că are ” independență” financiară! Eu nu am nevoie de bani de buzunar pentru că am toți banii pe mână! Muhahahahah!

  • Siguranța

Contul de economii/ pentru urgențe este foarte important pentru mine. Îmi dă o siguranță și o liniște uimitoare. Nici nu contează câți bani sunt. Important este că sunt acolo și că facem tot posibilul să fie mereu acolo și să-l alimentăm lunar.

Ideal – cel puțin teoretic, este să înțelegi și punctul de vedere al celuilalt.

Adică eu nu înțeleg cum se întâmplă ca motocicleta mereu să aibă nevoie de ceva, vital de altfel, iar dacă nu e motocicleta este mașina. Și normal că îmi dau ochii peste cap când îmi spune că nu mai are benzină exact când vrem să ieșim cu toții undeva și trebuie să facă plinul. Pe bune?!!

Și nici el nu înțelege DE CE mai vreau materiale pentru ÎNCĂ un hobby, când eu n-am făcut nimic cu ultimele materiale cumpărate. Bine, mi-au adus fericirea pentru 2 zile.

Trebuie să ne amintim reciproc cât este de important prezentul, dar și viitorul. Nici măcar n-a trebuit să negocieze concediul și am fost de acord pentru că aveam banii necesari (– chiar dacă erau pentru urgențe) și nu trebuia să ne împrumutăm pentru o plăcere pe care ne-o doream amândoi și de care aveam nevoie.

Fiind diferiți din punct de vedere financiar nu este așa de rău, dacă reușim să ne temperăm reciproc: nici prea zgârcit, nici prea mână spartă. Cred că este mai bine așa pentru că eu fac economii ca să ne bucurăm de vreo idee ”trăznită” de-a lui Andrei, ceva ce ne face fericiți pe toți 4.

Tu ce ești? Cheltuitor sau econom?

Notă: Am descoperit în concediu cartea (sau să-i zic- romanul :P) Heart and Brain și îmi place la nebunie. Verificați și site-ul http://theawkwardyeti.com/

cartea

xox

Ramona

[sbscrbr_form].

Leave a Reply